Biografi

      

Bile Hashi Är född i Somalia i en familj med stort bokintresse. Familjen bodde i en litet samhälle vid gränsen mellan Somalia och Etiopien. Han är näst äldst av fem syskon. Fadern var jurist och modern sjuksköterska. Bok intresset var stort i familjen. Bile har själv beskrivit sin barndom och om intresset för boken såhär;

 

"Jag älskar verkligen skönlitteratur, att skriva och att läsa. Jag var galen i äventyr, sagor, berättelser, när jag var barn. Böcker var det som kunde föra mig ut i världen. I dem kunde jag leva liv jag inte trodde fanns, resa i tiden, göra de stora upptäckterna, eller upptäcka mig själv. Så har det förblivit. Jag älskar fortfarande att läsa, lyssna på berättelser, men framför allt att umgås med människor. Det är av människor jag lär mig mycket av det jag skriver och upplever som min verkliga verklighet."

 

Mormor var min favorit "bok". Hon var en bok som aldrig tog slut. När som helst, var som helst kunde hon berätta berättelser som ingen annan kunde berätta eller skriva om, och som alltid slutade lyckligt. Hon var så klok och hennes talesätt, ordspråk och berättelser sitter fortfarande i mitt huvud. Mormor bodde hemma hos oss och var alltid hemma. Hon satt alltid under trädet i vårt hus när jag kommer hem och berättade sagor för mig. Hon hade inga pedagogiska åsikter om vad barn skulle få höra. Hon berättade allt och jag lyssnade. Mormor var också intresserad av att ta del av dagstidningens innehåll, men hon kunde inte läsa själv, däremot kunde jag, så när pappa var färdig med tidningen brukade jag läsa högt för mormor. Och på så sätt blev jag ett läsande barn!

 

Bile kom till Sverige som tonåring 1987.  Han utbildade sig först till Ingenjör samtidigt som han arbetade som tolk. Han har arbetat för bland annat för TolkCentralen och Volvo i Göteborg. Han har senare läst till ekonom på Göteborgs Universitet. Han är bosatt i Göteborg sedan 1990. Bile arbetar idag som Ekonom i  Göteborg.

 

Bile säger att han utvecklades mycket som person då han arbetade som tolk i Göteborg. Kontakten med sina klienter/landsmän som kom till Sverige som flyktingar lärde honom mycket av sitt eget land och folk.

Trots att mina klienter är från samma land, flytt undan från samma krig, bar de med sig tusen olika historier att berätta. Och jag hade äran att tolka deras livshistoria för tjänstemän på invandrarverket där jag arbetade då som tolk"

Bile hade tur som själv inte upplevt inbördeskriget i Somalia men blev berörd på samma sätt genom kontakten med sina släktingar och tolkklienter. "Tolkarbetet var ett lärorikt men psykiskt tungt arbete"

 

När Bile reste till Etiopien och till Kenya möte han människor som med risk för sina liv tog sig dit över gränsen från Somalia när inbördeskriget började. De drivs av drömmen om att överleva ett krig, Här möter han människor som väntar på att kriget ska ta slut, som hoppas och ber till Allah. Människor som är rättslösa, eftersom deras existens i de här länderna betecknas som illegal.

 

Hans stora intresse av samhällsfrågor i kombination med att han har alltid tyckte att det är kul att berätta resulterade med att Bile debuterade som författare med romanen ”Janno” som kom ut 2002. Sedan följde tiotals andra romaner.

 

Bile Hashi | somalisk författare